Recepty z našeho pečení

SLANÉ  ROHLÍČKY 

 

Těsto :

1 kg hladké mouky

3 lžíče hrubé mouky

2 lžíce soli

1 dcl oleje

Kvásek:

6 dcl mléka na kvásek

2 kostky kvasnic

4 lžičky cukru

Směs na potření:

1 Hera

4 lžičky soli

2 žloutky

1 hlávka česneku podle chuti

Postup:

Do mléka dáme kvasnice a cukr,necháme vzejít kvásek.

Těsto zpracujeme na stole ručně.Rozdělíme na 6 bochánků a necháme nakynout . Každý bochánek rozválíme do kruhu, potřeme směsí z Hery,žloutku a soli, česneku.Rádýlkem rozkrájíme na 8-12 dílků/trojúhelníků,smotáme každý zvlášť od širší strany do rohlíčků.Potřeme bílkem a posypeme kmínem.

Zelňáky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 hlávky zelí, hrubá mouka nebo polohrubá(hladká mouka), 2 vejce, mléko, olej, salám(podle chuti, může být i uzené nebo anglická slaninka, prostě co lednička dá), sůl, pepř,podravka, pálivá paprika

POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept dělám "podle oka", proto je možné podle potřeby přidat mouku atd.. těsto by ale mělo trochu "táhnout" a nemělo by ho být moc - zelí i salám musí být dobře vidět:-))

1/2 hlávky zelí nastrouháme, přidáme salám na kostičky, 1 vrchovatý hrnek hrubé nebo polohrubé mouky(většinou dělám z polohrubé),můžeme ještě trochu zaprášit hladkou moukou, 2 vejce, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, sůl(docela dost), podravka, mletý pepř, trochu pálivé papriky.

Směs dáme na pečící papír na plech, urovnáme do placky a pečeme cca 30minut v předehřáté troubě na 180°C (používám horkovzdušnou troubu, program koláč), nakrájíme a podáváme. Když přidáte prdopeč, vykouzlíte kompaktní koláč. Na fotografii je Zleňák bez prdopeče, ten je tak trochu "na vidličku", ale chutná nám víc :o)

Je to supr večeře, takový zelný bramboráček bez smažení:-)
Dobrou chuť!

 

RECEPT NA 10 PORCÍ 0,33l. - Polévka Kozí brada  

  • Hlávkové zelí nebo kapusta  500 g
  • Vývar             2 500 g
  • Smetana 12 %   300 g
  • Mouka hladká   100 g
  • Brambory          300 g
  • Salám                 250g.
  • Slanina               100g
  • Máslo                   50g
  • Sůl                        30 g
  • Kmín                      1 g
  • Ocet                      30 g
  • Pepř                        2 g

Hlávkové zelí nebo kapustu zbavíme vadných listů, očistíme, omyjeme, odstraníme košťálya nakrájíme na prodloužené trojúhelníky a dáme společně s brambory nakrájenými na větší kostky do hovězí polévky nebo osolené vařící vody a přidáme kmín.Smetanu dobře promícháme s hladkou moukou a vlijeme do polévky, když jsou brambory a zelí téměř uvařeny. Dochutíme pepřem, octem a krátce povaříme. Mezitím rozpustíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájený salám a společně se slaninou jej osmažíme do křupava a vlijeme do hotové polévky. Nakonec přidáme čerstvé máslo. Dobrou chuť.